MS juniorov a U23- vo výprave Slovenska aj pretekári z Komárna

Domov // Újdonságok // Novinky // MS juniorov a U23- vo výprave Slovenska aj pretekári z Komárna
21. július 2024

Majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike sa uskutočnili v dňoch 17.07.2024 až 21.07.2024 v bulharskom Plovdive , v druhom najväčšom meste Bulharska ležiaceho na oboch brehoch rieky Marica.

Zišla sa tu konkurencia viac ako 800 juniorov a pretekárov do 23 rokov zo 67 krajín sveta, ktorí v priebehu náročných 5 dní bojovali o majstrovské tituly na tratiach od 200 až do 5000 metrov.

V slovenskej výprave mladých rýchlostných kanoistov bolo 6 pretekárov z Komárna:

Juniori- Teo Peter LUKÁČ, Máté MARSAL

Pretekári do 23 rokov- Réka BUGÁR, Laura ŐRI, Dominik DOKTORÍK, Filip PODLEISZEK 

Členom realizačného tímu slovenskej reprezentácie bol tréner našich pretekárov Juraj Tarr.

PREHĽAD FINÁLOVÝCH UMIESTNENÍ PRETEKÁROV Z KOMÁRNA

2. miesto- Réka BUGÁR- Bianka Sidová- K2 500m ženy U23

8. miesto- Máté MARSAL- Maximilián Szabó- Martin Bábik- Máté Lépi – K4 500m  juniori

8. miesto- Máté MARSAL- Martin Bábik- K2 500m juniori

11. miesto- Réka BUGÁR- K1 500m ženy U23

11. miesto- FiIlip PODLEISZEK- K1 500m muži U23

13. miesto- Teo Peter LUKÁČ- K1 1000m juniori

14. miesto- Dominik DOKTORÍK- Daniel Rybanský – K2 500m muži U23

14. miesto- Filip PODLEISZEK-Dominik DOKTORÍK-Daniel Rybanský-Juraj Kukučka-  K4 500m muži U23

J U N I O R I

Slovensko reprezentovali dvaja juniori nášho klubu: Máté MARSAL a Teo Peter LUKÁČ, štartovali celkom v 3 disciplínach a cez rozjazdy a semifinále si zabezpečili účasť v dvoch FINÁLE A a v jednom FINÁLE B.

Máté MARSAL- Máté LEPI- Maximilián SZABÓ- Martin BÁBIK- K4 JUNIORI 500 m 

Juniorská káštvorka, strieborná z júnových Majstrovstiev Európy v Bratislave, bola jedným z adeptov na popredné umiestnenie aj zo svetového šampionátu. Chlapci zúročujú skvelú prípravu a spoluprácu, veď už minulý rok dosahovali v tejto zostave na medzinárodných podujatiach skvelé výsledky. Háčikom juniorskej K4 je pretekár Kajak & kanoe klubu talentovaný a veľmi svedomitý, no pri tom skromný Máté MARSAL.  V rozjazde im tesne ušiel postup do finále, v semifinále chlapci podali veľmi dobrý výkon. Do finále išli s cieľom ísť čo najlepšiu jazdu, dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie. Chlapci dali do toho úplne všetko, napokon to stačilo na veľmi dobré 8.miesto.

Ako postupovala juniorská K4 do finále?

Rozjazda: 2. miesto     

 Semifinále: 1. miesto

FINÁLE: 8. miesto

Pre Slovenskú kanoistiku- Sprint Team, sa p o ich finálovom vystúpení vyjadril Máté MARSAL nasledovne:

„Tak sme trocha sklamaní, ale dali sme do toho všetko, mali sme tam chybičky bohužiaľ, ale konkurencia bola veľká. Nevadí, musíme sa sústrediť na K2, pretože s Martinom Bábikom ideme ešte K2 500 a musíme bojovať ďalej.”

Máté MARSAL- Martin Bábik- K2 500m juniori

Na olympijskej 500 metrovej trati sa zišla veľmi silná a početná konkurencia 38 juniorských kádvojok. Výkon našej juniorskej K2 v rozjazde a v semifinále   nasvedčoval tomu, že by to mohlo vyjsť vo finále na pekné umiestnenie. Vo finále v silnej konkurencii obsadili veľmi dobré 8.miesto, čo je na olympijskej trati pre slovenskú K2 skvelý výsledok.

Ako postupovala juniorská K2 do finále?

Rozjazda: 2 miesto

Semifinále: 2.miesto

FINÁLE A : 8.miesto

Teo Peter LUKÁČ- K1 1000m juniori

17 ročný pretekár Kajak & kanoe klubu Komárno Teo Peter LUKÁČ mal vo svojej disciplíne veľmi náročnú úloh, keď nastúpil v disciplíne s najpočetnejším zastúpením, v ktorej sa na štart postavilo až 47 pretekárov. Teo Peter Lukáč išiel na svetový šampionát po úspešnej Európe určite dobre naladený. Opäť potvrdil skvelú výkonnosť a pokrok, ktorý dosiahol v tejto sezóne. Vo svojej v tretej rozjazde obsadil 4. miesto, čo znamenalo pre nášho pretekára postup do semifinále, v ktorom si postup do finále A zabezpečili v troch semifinálových jazdách prví traja pretekári. Teo Peter LUKÁČ obsadil v semifinále 5. miesto, čo znamenalo postup do finále B, v ktorom obsadil 4.miesto. V celkovom hodnotení to znamená 13. priečku, čo je v náročnej singlovej disciplíne pekný výsledok. 

Ako postupoval Teo Peter LUKÁČ do finále?

Rozjazda: 4.miesto

Semifinále A: 5.miesto

FINÁLE B: 4 .miesto, konečné 13.miesto

P R E T E K Á R I  D O  23 rokov

Naši pretekári do 23 rokov štartovali celkom v 7 disciplínach, zabezpečili si účasť v jednom FINÁLE A a v štyroch FINÁLE B. V dvoch prípadoch naši pretekári skončili pred bránami finále.

Réka BUGÁR- Bianka Sidová- K2 500m ženy U23

Bronzové medailistky z júnových Majstrovstiev Európy v K2 500m ženy U23 boli najväčším medailovým želiezkom slovenskej výpravy na svetovom šampionáte. Dievčatá  strieborné medailistky z Majstrovstiev sveta juniorov, ktoré sa konali v roku 2022 v Szegede. Ich jazda za medailou sa začala veľmi presvedčivo, keď suverénne postúpili priamo z rozjazdy do Finále A. Ani vo finále nedali žiadnej z európskej K2 šancu a suverénne si išli za krásnou striebornou medailou, keď lepšia bola iba posádka z Austrálie.

Ako postupovala K2 500m ŽENY U23 do finále?

Rozjazda: 1 .miesto

FINÁLE  A: 2 .miesto

Pre Slovenskú kanoistiku Sprint Team sa Réka BUGÁR po finálovej jazde vyjadrila nasledovne:

„Bola to veľmi dobrá jazda, podaril sa nám dobrý štart a vedeli sme zlepšiť aj ten stred a vedeli sme sa držať s Austrálčankami, čo bolo dobré a do cieľa nám trošičku ušli, ale sme tam s nimi súperili do posledných metrov, a dobre to skončilo.”

Réka BUGÁR- K1 500m ženy U23

Talentovaná kajakárka Športového centra polície, odchovankyňa Kajak& kanoe klubu Komárno, Réka BUGÁR reprezentovala Slovensko v K1 na 500 metrovej trati. Už v tomto roku žala úspechy na Medzinárodnej regate juniorov a U23 v Bratislave, keď na tejto trati zvíťazila, čo bolo prísľubom, že aj tu zabojuje čo najlepšie. Na štart tejto disciplíny nastúpilo v piatich rozjazdách 33 pretekárok. Réka BUGÁR postúpila suverénne do semifinále, v ktorom si vyjazdila 5. miesto, ktoré znamenalo postup  do  finále B.  Vo finále B išla výbornú jazdu a do cieľa dopádlovala na veľmi dobrom 2. mieste, čo znamená  konečné 11.miesto.

Ako postupovala Réka BUGÁR do finále?

Rozjazda: 2 .miesto

Semifinále: 5.miesto

FINÁLE B: 2.miesto, konečné 11.miesto

Laura ÖRI- C1 200m ženy U23

Laura ÖRI v silnej konkurencii už vo vekovej skupine žien U23 mala  v C1 na 200 metrovej trati veľmi ťažkú pozíciu. V  rozjazde, aj keď na trati robila všetko, čo to dalo, dopádlovala do cieľa na nepostupovom 8. mieste a skončila pred bránami semifinále.

Laura ÖRI- Eduard Strýček- C2 500m mix U23

 C2 MIX na 500 metrovej trati bola druhou disciplínou, v ktorej nastúpila 19 ročná kanoistka Laura ŐRI. Jej parťákom v lodi bola skúsený Eduard STRÝČEK. Z rozjazdy sa prebojovali do semifinále. Aj keď im jazda v semifinále vyšla lepšie, na postup do finále to nestačilo.

Ako postupovala Laura ŐRI v C2 MIX 500 m U23?

Rozjazda: 7.miesto

Semifinále: 5.miesto

Filip PODLEISZEK-Dominik DOKTORÍK-Daniel-Rybanský-Juraj Kukučka- K4 500m muži U23

V Plovdive sa slovenská K4 mužov do 23 rokov s našimi pretekármi Filipom PODLEISZEKOM a Dominikom DOKTORÍKOM predstavila ako deviata posádka z  júnového európskeho  šampionátu na Zemníku. Každú jazdu sa snažili vylepšiť. Z rozjazdy a semifinále postúpili do finále B, v ktorom obsadili 5. miesto a v konečnom hodnotení to znamená pre túto posádku 14.miesto.

Ako sa postupovala K4 pretekárov do 23 rokov?

Rozjazda: 7. miesto

Semifinále: 5 .miesto

FINÁLE B: 5 .miesto, konečné 14.miesto

Filip PODLEISZEK- K1 500m muži U23

Filip PODLEISZEK dostal príležitosť reprezentovať Slovensko na svetovom šampionáte v K1 na 500 metrovej trati, v ktorom o postup do 9 členného finále nastúpilo 41 pretekárov. Uspieť v tejto disciplíne tak bolo veľmi náročné. Filip PODLEISZEK zabojoval najlepšie ako vedel a napokon vo finále B obsadil pekné 2.miesto.

Ako sa postupoval Filip PODLEISZEK do FINÁLE?

Rozjazda: 5.miesto

Semifinále: 4.miesto

FINÁLE B: 2. miesto, konečné 11.miesto

K svojmu účinkovaniu na Majstrovstvách sveta juniorov a U23 Filip PODLEISZEK pre Slovenskú kanoistiku uviedol:

„S pretekmi som pomerne dosť spokojný, hlavne s K1, aj keď priorita bola K4 a to sme trénovali.  Myslím, že K1 dopadla dobre. Potvrdil som, že patrím medzi tých skoro najlepších, ale na A finále to nebolo. Verím, že do budúcna to bude lepšie. Takisto sa chcem poďakovať trénerom za podporu za celú sezónu a sústredenia, že stáli pri mne.”

Dominik DOKTORÍK- Daniel Rybanský – K2 500m muži U23

Na svetovom šampionáte sa predstavila K2 muži U23 na 500 m s našim Dominikom DOKTORÍKOM . Z domáceho európskeho šampionátu si odniesli 10. miesto a v Plovdive si chceli túto pozíciu vylepšiť. Konkurencia bola aj v Plovdive  silná a mladá kádvojka si vyjazdila postup do B Finále, v ktorom obsadili 5. miesto, v celkovom hodnotení to znamená pre chlapcov 14. pozíciu.

Ako sa postupovali do FINÁLE?

Rozjazda: 4.miesto,

Semifinále: 6.miesto,

FINÁLE B: 5 .miesto, konečné 14.miesto

DVE STRIEBORNÉ MEDAILY PRE SLOVENSKO

Slovensko získalo na svetovom šampionáte juniorov a pretekárov do 23 rokov  dve strieborné medaily : v K1 ženy U23 1000m Bianka Sidová a nás teší, že druhú cennú medailu strieborného lesku vybojovali pre Slovensko  Réka BUGÁR spoločne s Biankou Sidovou v K2 ženy U23 500 m.

Blahoželáme a ďakujeme všetkým pretekárom za úspešnú reprezentáciu!

FOTO: SLOVENSKÁ  KANOISTIKA Sprint Team